نخستین جشنواره بین المللی امام خمینی به همت انجمن های علمی حوزه و همکاری حدود 10 مرکز و موسسه حوزوی صبح روز پنجشنبه با حضور اساتید و فضلای حوزه علمیه قم و آیت الله جعفر سبحانی در مدرسه دارالشفاء قم برگزار شد. در این مراسم افراد مختلفی اظهاراتی عنوان داشتند از جمله این افراد رابرت گلیو استاد شیعه شناسی دانشگاه اگزتر بود.
رابرت گلیو در سخنانی گفت: تاکنون همایشهایی در ارتباط با فقه شیعه علیه خشونت برگزار کردهایم.او افزود: اندیشمندان غربی تمایل دارند به فقه سیاسی شیعه بپردازند و آن را مطالعه کنند و دلیل این امر آن است که در تاریخ اندیشه غرب میبینیم تحقیقات فراوانی در مورد تفکر اسلامی انجام شده و بیشتر محققان نیز به اندیشههای شیعی توجه نشان دادهاند.
استاد شیعهشناسی دانشگاه اگزتر انگلستان با بیان اینکه محققان غربی دریافتهاند اندیشههای سیاسی شیعی دارای مبانی ارزشمند و مهمی است عنوان داشت: انقلاب اسلامی ایران همه معادلات جهانی را تغییر داد و پژوهشگران غربی هم دریافتند فقه سیاسی شیعه میتواند برای آنها بسیار جالب توجه باشد.
او ادامه داد: از آن زمان تاکنون متفکران غربی فراوانی در حوزه اندیشه سیاسی فقه شیعی وارد فعالیتهای پژوهشی شدند؛ در این میان میتوان به سه دلیل عمده اشاره کرد، نخست جایگاه عقل در سنت فقهی شیعی است.
گلیو با اشاره به اهمیت این دلیل برای پرداختن به فقه شیعی از سوی اندیشمندان و روشنفکران غربی گفت: در عصر روشنگری اروپا شاهد بودیم عقل و دین همواره با هم در ستیز بودهاند ولی در نظام سیاسی شیعی این دو با یکدیگر ترکیب شدهاند و نظریهای نوین را به وجود آوردهاند.
استاد شیعهشناسی دانشگاه اگزتر انگلستان با اشاره به عدم توقف فلسفه در نظام سیاسی شیعی خاطرنشان کرد: این هم دلیل دیگری است که اندیشمندان غربی را وادار کرده است به فقه سیاسی شیعیان توجه نشان دهند.
او با بیان اینکه این امر میتواند پاسخگوی چالشهای فکری در حوزه نظام های سیاسی باشد گفت: سنت شیعه و اندیشه سیاسی برگرفته از آن میتواند به چالشهای موجود بپردازد و پاسخی مناسب به آنها بدهد.
گلیو با اشاره به فضای دانشگاههای غربی در ارتباط با منطق شیعه در حوزه سیاست تصریح کرد: روشنفکران ما همواره در این زمینه علاقه نشان دادهاند زیرا این نوع اندیشهها برایشان جالب توجه بوده است.
استاد شیعهشناسی دانشگاه اگزتر انگلستان افزود: گسترش اندیشه سیاسی در اسلام برای برخی محققان غربی ناآشناست زیرا تفکرات سیاسی در شیعه از درون سنتها نشأت میگیرند و از اندیشههای خارجی تاثیر نمیپذیرند و برخی بر این باور هستند که این شاخصه موجب شده است اندیشه سیاسی شیعه متمایز از دیگر تفکرات باشد.
او گفت: جنبش اخوانالمسلمین از اندیشههایی خارج از دنیای اسلام بهره میبرد تا خود را به پیش ببرد.گلیو با اشاره به موقعیت ژئوپلتیکی ایران خاطرنشان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از محققان غربی در پی این بودند که نوع تحولات در ایران را مورد ارزیابی قرار دهند؛ نظریات سیاسی شیعی توسعهیافته در ایران برای غربیها بسیار شگفتانگیز هستند.
استاد شیعهشناسی دانشگاه اگزتر انگلستان با تاکید بر فهم صحیح فقه سیاسی شیعه از سوی جهانیان بیان داشت: مردم تمام کشورها تمایل دارند اندیشههای پیچیده سیاسی شیعه را دریابند و به درک صحیح از آن برسند.(شیعه نیوز)